Beretning fra BØFA-konferencen i Legoland 2011 anden del

af  Kirsten Dyhrberg Grønne

Marisa Conner, der er koordinator for børneområdet i Baltimore County Public Library, fortæller  om tankerne omkring tidlig indlæring

Hvorfor skal børn lege på et bibliotek? Det skal de fordi leg i aktive læringsmiljøer understøtter tidlig sprogudvikling. Hjernen udvikles i samspil med andre og jo flere sanser, der bruges jo flere forbindelser dannes der mellem hjernecellerne. Når mennesker er glade kan de bedre lære noget, ligesom børn i et varmt og kærligt miljø lærer bedre. Blandt andet derfor opfordres personale og frivillige i Storyville til at sige goddag med et smil og gerne i børnehøjde.

Marisa fortæller at også i USA er skoler og børnehaver under pres i forhold til test, hvor børn helst skal kunne læse som 3-årig. Marisa mener det er vigtigt for bibliotekerne at være en naturlig del af uddannelsesbegrebet, så de ikke bliver sparet væk.

Biblioteker kan være med at give børn interesse og glæde ved bøger. Mange familier har ikke bøger hjemme, men bibliotekerne kan hjælpe ved at fortælle hvor vigtigt det er at læse for sit barn og snakke med det, gerne på det sprog man selv er bedst til.

Marisas forslag til små og billige ændringer i biblioteketPersonalet kan tænke over at placere bøgerne i nærheden af det sted hvor det giver mening, for eksempel ved en udstilling eller en aktivitet. Man kan også skabe små aktivitetsrum i biblioteket ved et møbel med kasser og en opslagstavle. Lav en god vejledning så hjælper publikum med at holde orden. Både store og små dukketeatre kan bruge, lad bøger med kendte historier inspirere børn og forældre, det hjælper dem til at fokusere.

I Baltimore fik alle biblioteker magnetiske reolgavle med magnetiske bogstaver, det gav mange muligheder for leg og læring. Tematæpper er også en god inspiration til aktivitet.

Sommerbogen har de også i USA, det hedder Summer reading Club.

One World, Many Stories

I Baltimore arbejder skolerne og biblioteket sammen om denne aktivitet De mindste børn skal læse 20 lette bøger før de kan få en præmie, de større børn kun tre.

Desuden sælges en t-shirt med årets tema.

I Baltimore kan småbørnsfamilier også deltage i ”Læs-højt-for-mig-sommerbog”

www.bcpl.info/kidspage/summerreading.html

www.bcpl.info/kidspage/kids_src_preschool.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.