Storyville

Beretning fra BØFA-konferencen i Legoland 2011

af Kirsten Dyhrberg Grønne

 Marisa Conner, der er koordinator for børneområdet i Baltimore County Public Library, fortæller om dette slaraffenland

Storyville er et interaktivt læringsmiljø med fokus på tidlig sprogindlæring for børn mellem 0 og 5 år samt deres forældre. Her udvælges de bedste bøger til hver aldersgruppe og aktiviteterne er designet til at hjælpe børnene med at blive skoleparate. Tanken er at forældre er børnenes første og bedste lærer og jo tidligere børn starter jo bedre, da netop børn i alderen 0-5 år er særligt modtagelige for læring.

 Der findes to afdelinger af Storyville, begge i Baltimore, en i Rosedale og en i Woodlawn.

Den første Storyville blev oprettet da Baltimore County Public Library skulle gentænkes i forbindelse med overgangen fra trykte medier til online, hvilket gav mere plads. Marisa er uddannet lærer og underviste på det tidspunkt børn med sprogvanskeligheder. Der fandtes ikke gratis tilbud om leg og læring til småbørnsfamilier, derfor var Marisa medvirkende til at Storyville blev skabt for midler fra private donationer og statslige fonde.

Det andet Storyville i Woodlawn blev til, da en bedstefar, som også var politiker, besøgte Storyville i Rosedale. Han blev så begejstret for ideen at han skaffede penge til et Storyville i Woodlawn.

Før var Rosedale lokalbibliotek et af de mindst besøgte, nu kommer der rigtig mange også fra andre områder. Storyville blev indrettet i det, der før var børnebiblioteket, da det lå for sig selv med egen indgang. Det øvrige personale på lokalbiblioteket skulle også have korte vagter i Storyville, så de kendte området. Marisa var spændt på hvordan det ville gå og det er heldigvis gået godt.

Hvad findes der i Storyville?
Storyville - Birth to Five Early Learning Centers

Marisa fortæller at hun lægger vægt på, at det er godt gammeldags kvalitetslegetøj der findes i Storyville frem for teknologi, ingen skærmtid for børn under to år, de har ikke brug for det, det er bedre for dem at opdage verden gennem deres sanser. Der findes dog knapper, som kan aktivere lyd og lys.

Det er ikke en almindelig legeplads, der er skabt rum og mulighed for at forældrene deltager aktivt og bliver inspireret til nye lege sammen med deres børn. Store søskende over frem år har ikke adgang, men kan ifølge med en voksen bruge det almindelige børnebibliotek, hvor der er alderssvarende materialer til dem. 

I Storyville er der mange temaområder med bøger og legetøj, bogstavklodser og figurer samt udklædningstøj til rollespil. Børn kan godt lide at lege voksne, derfor er købmandsbutikken, posthuset og køkkenet populære områder. I køkkenet er der mange forskellige madvarer så de mange etniske grupper kan føle sig hjemme.

Storyville er ikke en skole, men de understøtter tidlig indlæring, fordi det er så afgørende for en god skolegang, fortæller Marisa. Det er vigtig at fortælle forældrene at de hjælper deres børn til at blive bedre læsere ved at læse højt for dem, også for babyer.

 Det er afgørende at holde stedet rent og pænt så forældrene synes det er lækkert at besøge Storyville. Amerikanske forældre er meget opmærksomme på sikkerhed og på bakterier, derfor opfordres forældrene til at aflevere snavset legetøj og ting, der er gået i stykker. På den måde er de medansvarlige for at holde en høj standard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.