Debatindlæg om Palles Gavebod

Bøfa har modtaget en mail. Med et velformuleret og velovervejet og sagligt debatindlæg om Palles Gavebod. Det bringer vi her, og håber – som afsenderne på Viborg børnebibliotek – på en fornuftig og konstruktiv debat om et vigtigt emne der har betydning for os alle.

Debatindlæg om Palles gavebod

Det er dejligt, at der bliver arbejdet med og er sat penge af til at lave et fælles kvalitets sted på nettet, som formidler bibliotekets materialer og oplevelser til brugerne, børnene.

Spørgsmålet er imidlertid, om Palles gavebod i sit nuværende udseende er løsningen. Trods en efterhånden lang indkøringsperiode møder vi ikke den store begejstring hos børnene.

Vi går ud fra, at hensigten er, at børn i målgruppen 8 – 12 år regelmæssigt skal gå ind på siden og gå på opdagelse i indholdet. Men selvom vores lånere ( en del af dem) har besøgt siden, har det ikke ført til fortsat besøg. Her bygger vi bl.a. på samtaler med børnene ved vores bibliotekspræsentationer af kommunens 5. klasser, hvor siden bliver vist.

Vi er ikke noget eksemplarisk bibliotek, som løbende har fulgt op på de skiftende temaer bl.a. ved at lave arrangementer og aktiviteter om de enkelte temaer – men vi har erfaret fra mere aktive, at det heller ikke her fører til nogen større interesse for siden. Enkeltstående initiativer som ”pressekortet”, ”tegnekonkurrencer” mm. har hos os heller ikke ført til mere end et par henvendelser.

Siden har en vis underholdningsværdi, men er her ude i en voldsom konkurrere med masser af andre tilbud – mere interessant er: hvad er sidens brugsværdi. Hvad skal børnene bruge den til?

Det er det, vi skal slå på for at få den brugt og det er det, som vi mener, er sidens problem.

Når vi henvender os til børnene generelt fx i en klasse, ender det oftest med, at de bliver medlem og bestiller et nyt bilspil, som de først får 8 måneder senere – griner over et youtube-klip, som de kender i for vejen eller morer sig lidt over en quiz.

Vi skal have det til at fungere. Vi har brug for en fælles hjemmeside, en fælles digital platform for landets børnebiblioteker og vi mener det er vigtigt at få en debat i gang om, hvordan det kan lykkes.
—————————————

Vi vil gerne i udlånsarbejdet kunne sige til børnene. ”Prøv at gå ind på Palles gavebod – her kan du finde noget, der bare er super godt?” For at opnå det mener vi, at det er nødvendigt at målrette den mere til bestemte lånergrupper og i højere grad have brugerne, børnene på banen både som medredaktører på indholdet og interaktivt , som deltagere i mailgrupper. Mailgrupper, som sikrer at siderne hele tiden er aktive.

Det kunne f.eks. være:
Hvis du er mangafan: Her er et godt sted med links, henvisninger, anmeldelser, tegneskoler, mangafilm, netsteder, brugergalleri osv. – Der skal være nogle mangaglade redaktører, der – måske sammen med en lokal mangaklub – hele tiden lægger spændende stof ind, svarer på spørgsmål, kårer årets mangabog osv. – og vigtigt – måske vigtigst – der skal være en fortsat kommenteren og diskussion fra brugerne.

Hvis du er vampyrfan: Her er et godt sted med alle de nye vampyrromaner og – film. ( Odense Bibliotekstartede på en side – der vist er gået i stå!)
Hvis du leder efter fodboldbøger: Gå ind på Palles gavebod. Her kan du læse om alle fodboldbøgerne, fodboldblade, diskutere fodboldspil, kåre årets spiller … Måske er der lavet et specielt ”fodbold-bogmærke” med Messi

Hvis du elsker heste? Læs om hestebøger, hestetegning og hestefilm. Her er f.eks. også hestebrevkasse redigeret af børnebibliotekar i x-købing, der selv er vild med heste og som får hjælp af sin datters rideklub.

Hvis du spiller Wii-spil? Omtale af nye spil. Anmeldelser lavet af børn i X-købing SFO, som er anmelderpanel – og igen forhåbentlig en masse uenige kommentater

Kort og godt:

Palles gavebod skal ikke henvende sig til alle 8-12 årige, men til alle der er vilde med heste, læser fodboldbøger, elsker gysergenren, tegner mangategninger, er fantasy-fans osv. – og det ender jo med at blive temmelig mange.

Og alle disse nørder skal helst kommunikere løs med ligesindede.

Det skal være målrettet, nørdet og indforstået. Jf. Spørg Olivia, hvor man ikke henvendte sig til alle børn, men tillod sig at være tøset og indforstået.
Heller et lyserødt Palle-klistermærke end mere generel Pr- for Palle.
I hver eneste ”mest for piger-bog” skal der ligge et lyserødt bogmærke om Palles Gavebod – nej, ikke Palles Gavebod, men ”det lyserøde hjørne”på Palles gavebod.

Det er en sympatisk idé, at Palles Gavebod skal være alle børns ( i aldersgruppen) digitale indgang til biblioteket og dets materialer. Der er satset bredt. Ambitionerne har været store. Hjemmesiden skulle formidle sammenhængen mellem det digitale og det lokale. Men tiden er inde til at vurdere, om det er lykkedes, om det kan lykkes i den nuværende form.

Vi kan ikke sætte en masse aktiviteter i gang for at spille sammen med en hjemmeside – en hjemmeside kan ikke sætte dagsordnen – en hjemmeside skal være en hjælp. Fokus skal flyttes fra det bredt underholdende og alt favnende, til et mere anvendelsesorienteret produkt.

Lad Palles Gavebod være en samlende portal for en masse dejligt nørdede emnegrupper – Når stedet har en brugsværdi, så man kommer forbi, så er der da intet i vejen for, at det også indeholder forskelligt PR-stof, en sommerkonkurrence, vinderen af Orla prisen, osv, men det er ikke det der rykker. Det er ikke det, der er substansen.

Børnebibliotekerne er pressede. Vi har brug for et hjælpemiddel af høj faglig kvalitet. Af stor brugsværdi for os og af stor brugsværdi for lånerne.

For en ordens skyld vil vi sluttelig nævne at vi er vildt imponeret over det kæmpe arbejde arbejdsgruppen gør, men vi mener at det er helt nødvendigt at der kommer en debat i gang om det er den rigtige opgave arbejdsgruppen har fået.

Børnebibliotekarerne
Viborg Bibliotekerne
jan. 2012

Invitation til temadag om sprog

 

BITA – Faggruppen for Bibliotekarer I Tværkulturelt Arbejde

inviterer til

Temadag ”Sprog som ressource” den 29. marts 2012 på

Odense Bibliotek, lokale A+B

9.30 –   9.50 Ankomst samt kaffe og morgenmad

9.50 – 10.00 Velkomst

10.00 – 11.15 Thomas Harder

“Om oversættelse, tolkning, sprogpolitik, og hvorfor det er bedre at være tosproget end tvetunget”

11.15 – 12.15 Teknologi løfter børns sprog

Om brug af teknologi i en børnehave i Vollsmose kombineret med sprogindlæring

12.15 – 13.00 Frokost

13.00 – 14.00 Dialogisk læsning og fagbogsskrivning v/ læsekonsulent Marianne Gjelstrup, Ishøj Kommune

Præsentation af to projekter: ”Dialogisk oplæsning i praksis”, undervisningsforløb til pædagoger og medhjælpere, samt ”Alle børn læser i Ishøj” et samarbejde om fagbogsskrivning mellem biblioteket og skolebiblioteket

14.00 – 14.30 Kaffe og kage

14.30 – 15.30   Kampen om sproget v/ lektor ph.d. Helle Lykke Nielsen, Syddansk Universitet

Hvilken rolle spiller indvandrersprog i Danmark? Og er det en gevinst for Danmark at indvandrere bevarer deres sproglige kompetencer?

Pris for BITA-medlemmer: 550 kr.
Pris for andre: 850 kr.

Tilmelding skal ske på www.bf.dk/kalender senest d 22. marts 2012

Har du spørgsmål så kontakt Berit Sandholdt Jacobsen på bsj@grevebib.dk eller på 2026 5906